Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanızı Sağlayacak Seveceğiniz Öneriler

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanızı Sağlayacak Seveceğiniz Öneriler

Kitap okumanın faydaları say say bitmez ama en çok bildiklerimiz kelime dağarcığınızı zenginleştirmek, bakış açınızı geliştirmek, bilmediklerinizi öğrenmek, hayal dünyalarında gezintiye çıkmak. Kitap okumamak için her zaman bir bahane bulan Türk Halkı isterse sadece yarım saatini ayırarak kaç kitap okuyabileceğini anladığında, kesinlikle daha huzurlu bir toplum bizleri bekleyecek. Kitap okumak çoğu ünlü girişimciye göre aynı zamanda başarının anahtarı. Son zamanların gençleri arasında en popüler olan ve uzay araştırmaları konusunda ciddi ilerlemelerde öncü olan biri de bunlardan biri. Gençliğinde kitap okumaya günde 10 saatini ayırdığını ve ciddi bir bilim kurgu hayranı olduğunu söyleyen Elon Musk  ‘Kitaplar ve sonrasında ailem tarafından büyütüldüm’ diyor. İşte kitap okuma alışkanlığı kazanabilmeniz için fayları öneriler.

Öncelikle kesinlikle sevdiğiniz türde kitaplarla başlamalısınız. Polisiye, korku belki aşk romanlarına ilginiz var ama çevrenizdekiler yüzünden kişisel gelişim kitapları okuyorsanız kesinlikle o kitabı bırakın. Tabii ki kişisel gelişim kitaplarının hayatımıza katkısı çok büyük lakin her şeyin bir sırası var ve sevmediğiniz, hoşlanmadığınız bir duygu oluşturmak hatta sıkılmanız değil amacımız. Okurken keyiflenmek, meraklanmak, mutluluk ve huzur bulmak ve bir an için olsa stresli yaşantımızdan kopup kendimiz için bir şey yaptığımızın farkında olmak. Okurken sıkılmak bir daha o kitabı elinize almanızı engeller bu sebeple sevdiğiniz türleri belirleyin.

Kitap okumayı sevebilmek için kesinlikle gözünüzü korkutacak ‘Ben bu kitabı nasıl bitireceğim?’ sorusunu kendinize sorduracak kalın kitaplarla başlamayın. Öncelikle ya büyük puntolu rahat okunabilecek kitaplar ya ince kitaplarla başlamalısınız. Bu sayede kitap okurken daha rahat olacak ve gözünüzde durumu büyütmeyecek ve kısa sürede kitabı yarıladığınızda kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Kitapları bitirdiğinizde de başarma duygusu ve psikolojik rahatlama yaşayacaksınız. Bu duyguyu tekrar deneyimlemek isteyeceksiniz.

Kitap okumanızı kolaylaştırıcı araçlar ve çeşitli size özel kitap ayraçları kullanmanız o kitabı sahiplenmenizi sağlayacaktır ve o eşyaları kullanmak için içinizde bir hevese neden olacaktır.

              

            

Kitap mühürleri, kitaplarınıza tarihler atmak anılarınızı oluştururken aynı zamanda kitap okuma alanları yaratmanız, kendi kişisel alanınızı yaratmanızı sağlayacak ve nefes almak için oraya gittiğiniz zaman birkaç sayfa kitap okumak sizlere gerçekten iyi gelerek psikolojik bir rahatlama sağlatacaktır. Bu alana eklediğiniz özel kitap raflarınızı doldurduğunuz zaman kendinizle gurur bile duymaya başlayacaksınız.

  

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için kitap okumaya karar verdiğiniz noktada kesinlikle başka bir şeyle ilgilenmemelisiniz. Dikkatinizi dağıtacak her unsurdan olabildiğince uzak kalmalı örneğin yarım saat telefonunuzu uzak bir masaya koymalı ve elinizin altında tutmamalısınız. Kendinizi zorlamadan bir rutin oluşturmak ile başlayabilirsiniz. Geceleri yatmadan yirmi dakika kitap okumakla başlayabilirsiniz ve bu süreci isterseniz uzun süren toplu taşıma yolculuklarında, öğle aralarında sürdürebilirsiniz. Gerekirse kendinizi küçük ödüllerle motive bile edebilirsiniz. Örneğin her başarılı okuma sonrası güzel bir fincan kahve ile ödüllendirebilir ya da kitap okurken kahvenizi yudumlayabilirsiniz ve bunu bir rutine dönüştürebilirsiniz.

Kendinize okuma konusunda hedefler belirlemeniz bir kitabı bitirebilmenizde çok faydalı olacaktır. Örneğin bu ay içerisinde üç tane kitap okuyacağım, bu yıl klasikleri bitireceğim diyebilirsiniz. Kitap okumaya alıştıkça kitap okurken sıkılmak yerine okumadığınız zaman bir eksiklik bile hissedeceksiniz. ‘Bugün kendim için güzel bir şey yapmalıyım.’ dediğiniz noktada birkaç sayfa kitap okumak yeterli olmaya başlayacak. Alışkanlığınızı geliştirmek için mümkün olduğunca yanınızda hep bir kitap taşımaya başlamalısınız. Hiç beklemediğiniz anlarda boşluklarınızı doldurabilirsiniz. Örneğin bir randevuda geciken arkadaşınızı beklerken, rötar yapan uçağınıza sinirlenmek yerine bu süreyi değerlendirerek kendinize faydalı bir etkinliğe dönüştürebilirsiniz. Üstelik kitap okumak için baskılı bir kitaba bile ihtiyacınız yok. Bu aşamada E-kitaplar imdadımıza yetişiyor. Kitap okurken hangi kitabı okuduğunuzu gören gözlerden çekiniyorsanız E-Kitap okuyucularını da tercih edebilir ve doğayı koruma planlarınıza kitap okumanızı da dâhil edebilirsiniz. Akıllı telefonunuza bile Pdf formatında e-kitap indirip okuyabilirsiniz tamamen size kalmış yeter ki kitap okumak isteyin. Kitap okuma alışkanlığı için eğer gerçekten zamanım yok sevsem de istesem de yapamıyorum diyorsanız sesli kitapları deneyebilirsiniz. Spor yaparken, çalışırken, araba sürerken istediğiniz her zaman kulaklığı takabildiğiniz her mekânda sesli kitapları dinleyebilir ve sevdiğiniz eserlerden mahrum kalmayabilirsiniz.

   

Etiketler: hobi, hobi malzemeleri, takı malzemeleri, hobi ürünleri
Ağustos 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
                           
Çerez Kullanımı